Για να βελτιώσετε την εμπειρία περιήγησης, η ιστοσελίδα GoMega Car Rentals χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες. Αν συνεχίσετε να βλέπετε αυτόν τον ιστότοπο, θα θεωρήσουμε ότι συμφωνείτε με τη χρήση του. Περισσότερες πληροφορίες »

Mobile menu hamburger button

Περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ηρακλείου, κοντά στα Μάταλα και άλλα παραθαλάσσια θέρετρα της νότιας Κρήτης, το μινωικό ανάκτορο της Φαιστού είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιότερου πολιτισμού της Ευρώπης, των Μινωιτών. 

Το πρώτο ανάκτορο ανεγέρθηκε εδώ περίπου το 2000 π.Χ. Καταστράφηκε από έναν σεισμό και αντικαταστάθηκε από ένα δεύτερο ανάκτορο περίπου το 1700 π.Χ., το οποίο, αν και επίσης καταστράφηκε από σεισμό λίγο αργότερα, καθιέρωσε τη Φαιστό της Κρήτης ως την πιο ισχυρή πόλη της περιοχής, ανταγωνιζόμενη σε δύναμη την Κνωσσό στο Ηράκλειο.

Το μινωικό ανάκτορο της Φαιστού στην Κρήτη, το οποίο αναφέρουν ο ιστορικός Παυσανίας, ο Όμηρος στο έπος του Τρωικού Πολέμου και πολλοί μύθοι, ήταν η έδρα του βασιλιά Ραδάμανθου, γιου του Δία και αδελφού του Μίνωα. Μας έδωσε επίσης τον δίσκο της Φαιστού, ένα από τα πρώτα και πιο συναρπαστικά δείγματα γραφής που σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. 

Χτισμένο σε ένα λόφο με θέα την εύφορη πεδιάδα των Μασσάρων και με θέα τον Ψηλορείτη (το ψηλότερο βουνό της Κρήτης), καθώς και τα Αστερούσια και τα Λασιθιώτικα βουνά, το μινωικό ανάκτορο της Φαιστού προσφέρει την τέλεια αφορμή για να εξερευνήσεις την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου. Το καλύτερο από όλα, όμως, ξέρεις ποιο είναι; Ότι μόλις τελειώσεις την εξερεύνησή σου, οι παραλίες και οι ταβέρνες της περιοχής εγγυώνται πως θα περάσεις αξέχαστα και το υπόλοιπο της ημέρα.

Εξερεύνησε το μινωικό ανάκτορο της Φαιστού στην Κρήτη 

Βορειοδυτική (άνω) αυλή

Η περιήγηση στη Φαιστό της Κρήτης ξεκινά από αυτό που πιστεύεται ότι είναι η κύρια είσοδος τόσο του παλαιού όσο και του νέου ανακτόρου. Κοιτάζοντας τα ερείπια, μπορείς να φανταστείς πώς το παλάτι ήταν χτισμένο, σε τρία επίπεδα, με ένα διάδρομο που εκτείνεται από το βορρά προς το νότο και μια δεσπόζουσα κεντρική αυλή. Αυτή είναι ίσως η καλύτερη οπτική γωνία για να παρατηρήσεις ό,τι έχει απομείνει από τα πολλά δωμάτια και τις αποθήκες που εξυπηρετούσαν μια κοινότητα 18.000 ατόμων κατά την περίοδο της Πρώτης Ανακτορικής Περιόδου (έφταναν περίπου τις 100.000 στην ευρύτερη πόλη μέχρι το 1700 π.Χ.). 

Δυτική αυλή

Ακριβώς κάτω από την Άνω αυλή βρίσκεται η δυτική αυλή του μινωικού ανακτόρου της Φαιστού και είναι εξίσου εντυπωσιακή με τις 8 σειρές πέτρινων καθισμάτων, η καθεμία με πλάτος άνω των 20 μέτρων, ικανή να συγκεντρώσει κοινό άνω των 400 ατόμων συνολικά. Από όσα γνωρίζουμε για τον μινωικό πολιτισμό, οι εκδηλώσεις που διοργανώνονταν εδώ θα πρέπει να ήταν θρησκευτικές τελετές και πολιτικές ή κοινωνικές συγκεντρώσεις παρά θεατρικές παραστάσεις.  

Το Πρόπυλο (ή Προπύλαιον)

Παρόλο που τα κτίρια του μινωικού ανακτόρου της Φαιστού έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, η διάταξη θα σε οδηγήσει από τη Δυτική Αυλή προς τη μνημειακή σκάλα πλάτους 14 μέτρων. Εδώ τα σκαλοπάτια έχουν κλίση προς τα κάτω (προφανώς για να ξεπλένονται τα νερά της βροχής), ενώ εμείς σου προτείνουμε να αναζητήσεις τα ερείπια των κιόνων του κάποτε στεγασμένου Προπυλαίου ή της στοάς, που χρησίμευε ως διάδρομος προς την Κεντρική Αυλή.

Κεντρική αυλή 

Με μήκος 55 μέτρα και πλάτος 25 μέτρα, η κεντρική αυλή ήταν το κέντρο της κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας του παλατιού. Αν και θα έχεις μπει στην πλακόστρωτη αυλή από την -κάποτε- κύρια είσοδο, θα μπορείς να διακρίνεις τα ερείπια άλλων διαδρόμων και εισόδων, ενώ θα καταλάβεις και την αρχιτεκτονική της σημασία για την επικοινωνία με άλλα δωμάτια και χώρους του παλατιού. Σε κάθε πλευρά του ανακτόρου θα πρέπει να υπήρχαν στοές με εναλλασσόμενους πυλώνες και κολώνες. 

Ανατολική αυλή

Βορειοανατολικά της Κεντρικής Αυλής του μινωικού ανακτόρου της Φαιστού στην Κρήτη βρίσκονται τα ερείπια ενός τμήματος του ανακτόρου με έναν κλίβανο στο κέντρο για την τήξη μετάλλων και κανένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό… Νομίζεις! Εδώ ανακαλύφθηκε ο θρυλικός δίσκος της Φαιστού το 1908. Ο δίσκος διαμέτρου 15 εκατοστών χρονολογείται από τα μέσα της Μινωικής Εποχής του Χαλκού και έχει ομόκεντρα σφραγισμένα σύμβολα (241 ιδεογράμματα, εκ των οποίων τα 45 είναι διακριτά), των οποίων η σημασία εξακολουθεί να μη μας είναι γνωστή. Εμείς σου προτείνουμε να επισκεφθείς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και να θαυμάσεις από κοντά το δίσκο της Φαιστού. Που ξέρεις, μπορεί να καταφέρεις να αποκρυπτογραφήσεις το μυστικό του κώδικα!  

Διαμερίσματα της Βασίλισσας

Το τελευταίο μέρος της ξενάγησής σου σε φέρνει στη βασιλική κατοικία στη βόρεια πτέρυγα του παλατιού. Πρώτα θα δεις το μικρότερο διαμέρισμα της βασίλισσας, το οποίο διέθετε έναν αίθριο χώρο (χαρακτηριστικό της μινωικής ανακτορικής αρχιτεκτονικής), καθώς και τμήματα δαπέδων και τοιχοποιίας με αυθεντικές πλάκες αλάβαστρου (γύψου) και τοιχογραφίες. 

Το Μέγαρο του βασιλιά

Λίγο βορειότερα, το δωμάτιο του βασιλιά του μινωικού ανακτόρου της Φαιστού, διέθετε έναν εξίσου αίθριο χώρο, πλάκες δαπέδου από αλάβαστρο και τοιχογραφίες. Το βασικό χαρακτηριστικό, ωστόσο, είναι μια δεξαμενή καθαρμών σε έναν μικρό θάλαμο στο κάτω μέρος μιας μικρής σκάλας, όπου γίνονταν τελετές κάθαρσης (θρησκευτική τελετουργία). 

Πηγή: www.discovergreece.com