Για να βελτιώσετε την εμπειρία περιήγησης, η ιστοσελίδα GoMega Car Rentals χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες. Αν συνεχίσετε να βλέπετε αυτόν τον ιστότοπο, θα θεωρήσουμε ότι συμφωνείτε με τη χρήση του. Περισσότερες πληροφορίες »

Mobile menu hamburger button
Το λιμάνι της Σούδας

Το λιμάνι της Σούδας βρίσκεται στη νότια πλευρά του κόλπου της Σούδας, 6 μόλις χλμ από τα Χανιά και νότια της χερσονήσου του Ακρωτηρίου. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Κρήτης, μετά το Ηράκλειο. Εξυπηρετεί πλοία εσωτερικού και εξωτερικού, εμπορικά, κρουαζιερόπλοια και φεριμπότ. Είναι ένα φυσικό λιμάνι και εξαιτίας αυτής της ιδιότητας του αποτελεί ασφαλές καταφύγιο από τις καιρικές συνθήκες.  Λόγω της στρατηγικής του θέσης είναι πάνω στο μονοπάτι ανάμεσα στο Γιβραλτάρ και το Σουέζ, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ατλαντικό.

Τη νύχτα η είσοδος απαγορεύεται, και όλες οι δραστηριότητες ξεκινούν πάλι το πρωί. Τα πλοία δεν επιτρέπεται να προσεγγίσουν το βόρειο μέρος λόγω των ναυτικών και στρατιωτικών βάσεων.

Η ιστορία του λιμανιού της Σούδας ξεκινάει με τους Τούρκους που την αναγνώρισαν ως φυσικό λιμάνι και το 1873 έφτιαξαν το πρώτο ναύσταθμο τους για τα πολεμικά τους πλοία. Μέχρι τότε εξυπηρετούσε τις εμπορικές και επιβατικές ανάγκες της πόλης των Χανίων. Στο Μεσοπόλεμο, τότε που αυξήθηκαν οι ανάγκες για μεγαλύτερο λιμάνι, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων πρότεινε να αξιοποιηθεί το λιμάνι της Σούδας, και όχι να επεκταθεί το ήδη υπάρχον στα Χανιά, διότι υπήρχαν εκεί έτοιμες αποθήκες, δεν χρειαζόταν προβλήτα λόγω του Ναύσταθμου και η θέση του λιμανιού θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και το Ρέθυμνο, που ήταν πιο κοντά. Έτσι, στην αρχή ξεκίνησαν πτήσεις αγγλικών υδροπλάνων που μετέφεραν επιβάτες και αλληλογραφία και αργότερα ήρθαν και τα επιβατικά πλοία.Το Πολεμικό Ναυτικό δημιούργησε εγκαταστάσεις στη Σούδα τη δεκαετία του 1920 και αφορούσαν επικοινωνίες και την άμυνα του όρμου. Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οργανώθηκε και λειτούργησε το Αρχηγείο Κρητικού και Ιονίου Πελάγους. Το 1952 λειτούργησε ως στρατιωτική βάση και το 1992 ως Ναύσταθμος. Σήμερα, υποστηρίζει το ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων, τον εφοδιασμό και τη συντήρηση τους. Επίσης καλύπτει τις ανάγκες σίτισης και ενδιαίτησης του προσωπικού των επισκευαζόμενων πλοίων, παρέχει θαλασσινό νερά για τη χρήση στα δίκτυα πυρκαγιάς και υγιεινής κ.α. 

ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ

Η βάση της Σούδας είναι στρατιωτική βάση των Αμερικανών στην Κρήτη. Αποτελεί πολύ σημαντικό στρατηγικό σημείο γιατί οι ΗΠΑ μπορούν να ελέγχουν όλη την ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Εύξεινο Πόντο και την Ερυθρά Θάλασσα. Οι Αμερικανοί τη διαχειρίζονται με δικό τους προσωπικό, υλικά, γραφεία και πυρομαχικά. Έχουν δύο εγκαταστάσεις για την καλή λειτουργία της βάσης, την αεροπορική στο χωριό Μουζουράς και τη ναυτική στο Μαράθι που βρίσκονται όλα τα πολεμικά πλοία των συμμάχων. Από αυτήν τη βάση στάλθηκαν στρατεύματα στον πόλεμο του Ιράκ το 1991 και το Αφγανιστάν το 2003.

Είναι η αγαπημένη βάση των Αμερικάνων για πολλούς λόγους, στο κρηπίδωμα 14 δένουν πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια, είναι η βάση των ειδικών δυνάμεων seals και πεδίο βολής. Επίσης, τα πληρώματα μπορούν να απολαμβάνουν χαλάρωση και διασκέδαση στην κοντινή πόλη της Σούδας και στα Χανιά. Πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί έχουν κατά καιρούς επισκεφτεί τη Βάση. Ο Πρόεδρος George Bush Senior επισκέφτηκε τη Σούδα και όταν έφευγε πήρε ως δώρο δύο τενεκέδες με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

(Περισσότερα άρθρα για την Κρήτη στο www.gomega.gr)