Ένας λαβυρινθώδης κόσμος με βασιλικές λάρνακες, χρυσά αγάλματα, υπόγειους ποταμούς και ασκληπιεία, αρχαία μυστική τεχνολογία, πυραμίδες παλιότερες και από αυτές της Αρχαίας Αιγύπτου, χρυσά καράβια που μεταφέρουν νεκρούς βασιλείς, ο τάφος του Παντοκράτορα Μίνωα, ταριχευμένοι βασιλείς, θαμμένες επιγραφές με οδηγίες και εντολές για τους ανθρώπους του μέλλοντος, χρυσές κληματαριές με ολόχρυσους καρπούς και αντικείμενα φτιαγμένα με άγνωστη ύλη είναι κάποια από τα θαύματα που θεωρίες λένε ότι βρίσκονται στα έγκατα των σπηλαίων στην περιοχή Τσούτσουρας Ηρακλείου.
Ο Μανόλης Κεφαλάκης, ένα 15χρόνο παιδί, στο μεταπολεμικό Τσούτσουρα, ανακάλυψε ένα δαιδαλώδες σπήλαιο με σπάνιους θησαυρούς. Για 15 χρόνια πουλούσε πολλούς από τους θησαυρούς, τον συνέλαβαν για την αρχαιοκαπηλική του δράση το 1962 και μετά από την αποφυλάκιση του, 3 χρόνια μετά, ξαναγύρισε πίσω και ανακάλυψε το σπήλαιο της της Ειλειθυίας στο κέντρο του χωριού. Το σπήλαιο ήταν αφιερωμένο στη θεά Ειλειθυία, κόρη του Δία και της Ήρας , προστάτιδα των επίτοκων γυναικών, της μητρότητας και των νεογνών. Στο σπήλαιο βρέθηκαν χρυσά και αργυρά αντικείμενα, αφιερώματα στη Θεά, πήλινα ειδώλια και πλακίδια, χρυσά νομίσματα, χρηστικά και λατρευτικά σκεύη. Ο Κεφαλάκης φυλακίστηκε εκ νέου και μεγάλα φορτηγά κατέφτασαν για να φορτώσουν τα ευρήματα. Κάποια, λέγεται, ότι χάθηκαν στην διαδρομή, κάποια εξαφανίστηκαν στο δρόμο για τον Νότο και κάποια πήραν το δρόμο για το Μουσείο Ηρακλείου.
Κάποιες θεωρίες θέλουν την άγνωστη ύλη που ήταν φτιαγμένο το καράβι του νεκρού Βασιλιά Ραδάμανθυ μέρος της απόκοσμης αρχαίας τεχνολογίας να πουλήθηκε στους Αμερικανούς με αντάλλαγμα την χρηματοδότηση της κατασκευής των Πανεπιστημίων της Πάτρας και του Ηρακλείου. Η είσοδος του σπηλαίου σφραγίστηκε με τσιμέντο μετά την επίσκεψη των Αμερικανών στην περιοχή. Υπάρχουν αναπαραστάσεις διαστημόπλοιων μέσα στο σπήλαιο; Κάποιοι λένε ότι ακόμα και οι Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έδειξαν ενδιαφέρον για τον τόπο. Ο Έριχ Φον Ντένικεν, ο διάσημος ερευνητής και πατριάρχης της θεωρίας των εξωγήινων επισκέψεων, ενώ επισκέφτηκε τον τόπο και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, όταν έγραψε το βιβλίο του ‘Το όνομα του Δία’, δεν γράφει λέξη για το μυστηριώδες χωριό. Μήπως κάποιοι του απαγόρεψαν να μιλήσει; Αυτοδίδακτοι ερευνητές πιστεύουν στην ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων που όταν έρθουν στο φως, θα είναι πιο σημαντικά και από την.. Ακρόπολη! Γιατί το όνομα που πήρε ο Τσούτσουρας σημαίνει πατέρας και γιος του Ρα;
Πέρα από αυτά, η περιοχή του Τσούτσουρα αποπνέει μια ιδιαίτερη ενέργεια και το κολύμπι στα νερά του θεωρείται θεραπευτικό και προτείνεται από τους γιατρούς για ορθοπεδικά και μυοσκελετικά προβλήματα.
Όλα αυτά είναι περίεργα και ακατανόητα. Μοιάζουν περισσότερο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ποιος μπορεί να ξεμπερδέψει το κουβάρι των αφηγήσεων από τους ντόπιους, τις φήμες , τις μυθοπλασίες, τα ζητήματα μεταφυσικής και την πραγματική ιστορία του Κεφαλάκη; Ένα είναι σίγουρο, όλο αυτό εξάπτει την φαντασία, την αναζήτηση απαντήσεων και την ερμηνεία των γεγονότων.
(Περισσότερα άρθρα για την Κρήτη στο www.gomega.gr)