Για να βελτιώσετε την εμπειρία περιήγησης, η ιστοσελίδα GoMega Car Rentals χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες. Αν συνεχίσετε να βλέπετε αυτόν τον ιστότοπο, θα θεωρήσουμε ότι συμφωνείτε με τη χρήση του. Περισσότερες πληροφορίες »

Mobile menu hamburger button

Το Πάσχα είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες εποχές για να επισκεφτεί κανείς την  Κρήτη. Συνήθως το ορθόδοξο Πάσχα δεν συμπίπτει με το Καθολικό που εορτάζεται νωρίτερα. Ο καιρός στην Κρήτη το Πάσχα είναι καλός και προσφέρει τον ιδανικό συνδυασμό ανοιξιάτικης φρεσκάδας και ζέστης των αρχών του καλοκαιριού.  Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ των 16ο και 22ο και ίσως είναι η πιο κατάλληλη εποχή για την πρώτη βουτιά στη θάλασσα.

Αρκετά από τα θρησκευτικά και πατροπαράδοτα έθιμα στην Κρήτη κρατούν ακόμα και σήμερα. Από Μεγάλη Δευτέρα έως Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία και παρακολουθούν τη θεία λειτουργία. Κάθε μέρα η λειτουργία είναι ξεχωριστή και διαφορετική για την Ορθόδοξη Παράδοση. Μέσα από τα Ευαγγέλια, περιγράφεται η πορεία του Ιησού προς τη Σταύρωση και την Ανάσταση. Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια στολίζονται.

Την  Μεγάλη Πέμπτη, τη ημέρα Σταύρωσης του Ιησού, η λειτουργία κρατάει μέχρι αργά τη νύχτα. Οι πιστοί στολίζουν τον ξύλινο σταυρό που υπάρχει σε κάθε εκκλησία με στεφάνια από λεμονανθούς και άλλα λουλούδια. Την  Μεγάλη Παρασκευή οι γυναίκες κάθε χωριού ή ενορίας στολίζουν τον Επιτάφιο, το ξύλινο ομοίωμα του τάφου του Ιησού, με λουλούδια. Μετά την λειτουργία, γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου και όλοι οι Επιτάφιοι της πόλης συναντιούνται. Στις πόλεις οι μπάντες των δήμων παίζουν κατανυχτικά τραγούδια και η ατμόσφαιρα είναι γιορταστική. . Μετά όλοι πηγαίνουν σε εστιατόρια και ταβέρνες για ούζο και θαλασσινές νοστιμιές. Το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία στις 12 το βράδυ, ακούνε το Χριστός Ανέστη, ανάβουν τις λαμπάδες τους και παίρνουν το άγιο Φως στο σπίτι τους για ευλογία. Στο προαύλιο της Εκκλησίας, καίγεται ο Ιούδας, ένα ανδρείκελο ντυμένο με παλιά ρούχα πάνω σε ένα μεγάλο σωρό από ξύλα. Μετά τον ύμνο του Χριστός Ανέστη ο ουρανός γεμίζει με πυροτεχνήματα.

 Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, στα σπίτια, οι νοικοκυρές  μαγειρεύουν παραδοσιακά φαγητά και ετοιμάζονται για το Πάσχα. Την Μεγάλη Τετάρτη ζυμώνουν τα πασχαλινά τσουρέκια, τα πατροπαράδοτα γλυκά ψωμιά. Την Μεγάλη Πέμπτη ετοιμάζουν ντολμαδάκια, ρύζι με μυρωδικά τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα, και βάφουν τα αυγά κόκκινα. Τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν το αίμα του Χριστού. Την Μεγάλη Παρασκευή μαγειρεύουν αλάδωτα φαγητά, όπως φασολάκια με λεμόνι και αλάτι ή νηστίσιμες σούπες. Το Μεγάλο Σάββατο φτιάχνουν τα καλτσούνια, τα νόστιμα γλυκά της Κρήτης με γλυκιά μυζήθρα, και ετοιμάζουν το δείπνο της Ανάστασης.

Η Κυριακή του Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου. Είναι η εποχή που οι συγγενείς ταξιδεύουν για να είναι κοντά με τις οικογένειες τους. Όλοι μαζεύονται σε σπίτια και αυλές. Το τραπέζι είναι γιορτινό. Στην αρχή είναι στολισμένο με τα παραδοσιακά γλυκά και τα κόκκινα αυγά. Η οικογένεια με τους καλεσμένους τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά. Το αρνί ψήνεται στον φούρνο με πατάτες ή, με τον παραδοσιακό κρητικό τρόπο, αντικριστά, με τη φωτιά από ξύλα στη μέση και το κρέας πάνω σε σχάρες στο πλάι.

Τα λουλούδια , οι λειτουργείες και η κατάνυξη, οι στολισμένες εκκλησίες, η συμμετοχή όλου του κόσμου στα έθιμα, το καλό φαγητό και οι οικογένειες, που μαζεύονται, κάνουν το Πάσχα την αγαπημένη γιορτή στην Κρήτη.  

(Περισσότερα άρθρα για την Κρήτη στο www.gomega.gr)