Το οροπέδιο της Νίδας βρίσκεται 22 χλμ. νότια των Ανωγείων, σε υψόμετρο 1450 μ. και περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους του Ψηλορείτη. Είναι ένας πανέμορφος μυθικός τόπος που ξεχωρίζει για το τη φυσική ομορφιά του. Τα βουνά τριγύρω είναι χιονισμένα μέχρι αρχές Μαΐου και το οροπέδιο είναι πάντα δροσερό, ακόμα και στα μέσα του καλοκαιριού.
Η περιοχή είναι καθαρά κτηνοτροφική, με τα χαρακτηριστικά ξερολιθικά μιτάτα, τα καταλύματα των βοσκών, διάσπαρτα στην περιφέρεια της. Την Άνοιξη, το χρυσόχορτο ή νευρίδα (polygonum idaeum), το ενδημικό ποώδες φυτό, στρώνεται στο οροπέδιο δημιουργώντας ένα πανέμορφο πράσινο χαλί.
Στην περιοχή, έχει υπάρξει αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία. Στο Ιδαίον Άντρο, ένα από τα πιο σημαντικά λατρευτικά σπήλαια της αρχαιότητας, που κατά την μυθολογία ανατράφηκε ο Δίας, ο βασιλιάς των θεών του Ολύμπου, έχουν ανακαλυφθεί αγαλματίδια, φιάλες και χάλκινες ασπίδες που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν ο μικρός Δίας έκλαιγε, οι Κουρήτες, οι μυθικοί φύλακες, χτυπούσαν τα σπαθιά τους πάνω στις ασπίδες τους για να μην ακούσει ο Κρόνος το κλάμα του μικρού. Οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Ζώμυνθου, της Μινωικής Εγκατάστασης, που βρίσκεται στην περιοχή και που ιδρύθηκε το 1900 π.Χ, έχουν αποκαλύψει ένα κεντρικό κτίριο. Το κτίριο, έκτασης 1360τ.μ. είναι τεράστιο και πολυτελές με 80 δωμάτια. Η Ζώμυνθος, πιθανότατα, αποτελούσε σταθμό για τους Μινωίτες προς το Ιδαίο Άντρο.
Στα μέσα της διαδρομής για τη Νίδα, από τα Ανώγεια, βρίσκεται ο λιτός, πέτρινος ναός του Αγίου Υάκινθου, του θεού του έρωτα. Κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου , στις 3 Ιουλίου, στο υπαίθριο θέατρο γύρω από το ναό, πραγματοποιούνται πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διαρκούν 3 μέρες και αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών και μουσικών από όλη την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα.
Το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, κοντά στο οροπέδιο, σε υψόμετρο 1750 μέτρων, ανοίγει τις πύλες του για το κοινό πέντε φορές το χρόνο, στην πανσέληνο. Μέσα από ειδικές κάμερες, οι επισκέπτες βλέπουν τον ήλιο και το φεγγάρι και από το τηλεσκόπιο μπορούν να δουν νεφελώματα και αστερισμούς.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη Νίδα. Τα μιτάτα έχουν αναστηλωθεί και ο αρχαιολογικός χώρος του Ιδαίου Άνδρου έχει αναβαθμιστεί. Επίσης, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για τους φυσιολάτρες, όπως πεζοπορία, ορειβασία, παρατήρηση πτηνών, ποδηλασία βουνού κ.α. Το μονοπάτι Ε4 οδηγεί, από τη μία μεριά στην κορυφή του Ψηλορείτη, τον Τίμιο Σταυρό, και από την άλλη μεριά στο Ζαρό, μέσα από το εκπληκτικό δάσος του Ρούβα.
Μια κυκλική offroad διαδρομή για αυτοκίνητα 4χ4 και μηχανές enduro ξεκινάει από τα Ανώγεια, περνάει από την Ζώμυνθο, και το Ιδαίον Άντρο, φτάνει στα Ζωνιανά, στο σπήλαιο Σφεντόνη και καταλήγει στα Ανώγεια.
Η Νίδα αποτελεί ένα ξεχωριστό, διαφορετικό, προορισμό που, σίγουρα, αναδεικνύει την όμορφη, ορεινή πλευρά της Κρήτης.
(Περισσότερα άρθρα για την Κρήτη στο www.gomega.gr)