Για να βελτιώσετε την εμπειρία περιήγησης, η ιστοσελίδα GoMega Car Rentals χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες. Αν συνεχίσετε να βλέπετε αυτόν τον ιστότοπο, θα θεωρήσουμε ότι συμφωνείτε με τη χρήση του. Περισσότερες πληροφορίες »

Mobile menu hamburger button
Η αρπαγή της Ευρώπης

Η Ευρώπη ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα, κόρη του βασιλιά της Φοινίκης και ζούσε στις ακτές του σημερινού Λίβανου. Μια μέρα μάζευε λουλούδια με τις φίλες της και ο Δίας περνώντας από εκεί την είδε και θαμπώθηκε από την ομορφιά της. Μεταμορφώθηκε σε ένα κάτασπρο ταύρο και εκείνη βλέποντας πόσο ήρεμος ήταν ανέβηκε στη ράχη του. Εκείνος αμέσως έπεσε στη θάλασσα και κολύμπησε ως την Κρήτη. Πέρασαν από τα Μάταλα και τον Λέντα και ανέβηκαν στο όρος Δίκτυ όπου ο Δίας της φανέρωσε την ταυτότητά του κάτω από ένα ιερό πλάτανο.

Από την  ένωση τους γεννήθηκαν τρεις γιοί, ο Μίνωας, ο Σαρπηδόνας και ο Ραδάμανθυς. Ο πρώτος και πιο ισχυρός έγινε βασιλιάς στην Κνωσό και έδωσε το όνομα του στον Μινωικό πολιτισμό, τον σπουδαίο πολιτισμό που άκμασε στο νησί, ο Σαρπιδώνας έγινε άρχοντας στα Μάλια και ο Ραδάμανθυς έγινε Κυβερνήτης στην Φαιστό, στα νότια της Κρήτης. Έτσι η Ευρώπη έγινε η μητέρα των αρχαιότερων πολιτισμών και έδωσε το όνομά της σε όλη την ήπειρο.

Φοίνικες ονομάζονταν όλοι οι λαοί της Ανατολικής Μεσογείου που ασχολούνταν με το θαλάσσιο εμπόριο, μετέφεραν εξωτικά προϊόντα και μιλούσαν εξωτικές γλώσσες. Ο πολιτισμός τους ήταν πολιτισμός κίνησης και αλλαγής. Έτσι ο Δίας, στο μύθο, φαίνεται να μετέφερε τον αρχαίο ανατολικό πολιτισμό στο Αιγαίο, φέρνοντας νέες ιδέες και αλλαγή. Ο Κάδμος, αδελφός της Ευρώπης ψάχνοντας να βρει την αδελφή του, όταν την πήρε ο Δίας, έφερε το φοινικικό αλφάβητο στον ελληνικό λαό. Το λατινικό και το κυριλλικό αλφάβητο αποτελούν προσαρμογές του ελληνικού. Το όνομα Ευρώπη στα ελληνικά σημαίνει ευρείες οπές , δηλαδή μεγάλα μάτια και έτσι η Ευρώπη είναι η ήπειρος με μεγάλη, ανοιχτή και ευρεία ματιά. Ο μύθος της Αρπαγής της Ευρώπης εκφράζει το ελεύθερο και ανήσυχο πνεύμα των Ευρωπαίων, την κινητικότητα , τη συνάντηση πολιτισμών και την κοινή κληρονομιά.

Η διαχρονικότητα του μύθου της αρπαγής της Ευρώπης έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Υπάρχουν αναπαραστάσεις του μύθου σε ψηφιδωτά, αρχαία αγγεία, κέρματα, σύγχρονα χαρακτικά, αγάλματα και πίνακες . Ένα ψηφιδωτό του 4ου π.Χ στη Σπάρτη απεικονίζεται στο ελληνικό κέρμα των 2 ευρώ. Το άγαλμα των Νίκου και Παντελή Σωτηριάδη βρίσκεται στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Αντίγραφο του βρίσκεται στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. Πολλά, ακόμα, αγάλματα στολίζουν κήπους σε πολλές μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη και Αμερική. Τον 16Ο και 17ο αιώνα οι πιο διάσημοι ζωγράφοι, όπως ο Ιταλός Τισιάνο, ο Πέτρο Παύλο Ρούμπενς και ο Ολλανδός Ρέμπραντ απεικόνισαν τον μύθο.

(Περισσότερα άρθρα για την Κρήτη στο www.gomega.gr)